Home » Спортен свят, Топ 10

Топ 10 на най-опасните спортове /част 2/

Submitted by
opasna-profesia

5. Яздене на кон
40 000 травми на година, включително и смъртни случаи. Причините са ясни – докато си на седлото, всичко е наред, но паднеш ли – Господ да ти е на помощ. Потрошени ръце, крака, раменни стави, тазове и прешлени на гръбначния стълб – това е цветната палитра от травми, които ще ви „сприятелят“ с гипса най-малко за месец. Фаталният изход пък е, когато конят с тегло 800 килограма мине с металното копито през главата ти. Красив и труден спорт, в който връзката на жокея с коня трябва да е повече от перфектна. В противен случай остава да се надяваш на късмета, че ще се отървеш само с уплаха, салто и натъртване…

4. Яздене на бик
Тук има всички „екстри“ като при язденето на кон, че и нови дори. Като например дислокация на китката заради силата на бика по време на 8-те секунди, при които сте отгоре му. След падането пък, освен че може звярът да те стъпче до смърт, едно пробождане с рогата е достатъчно, за да те прати или в операционната, или направо на 2 метра под земята. Всяка година има множество смъртни случаи, а травмите са над 80 000, при положение че този спорт не е популярен по целия свят. В България язденето на бик още минава в графата „екстремни“, но в някои части на Европа вече набира скорост. Така че – ако някога ви се наложи да имате допир с този спорт, постарайте се да е просто от любопитство в ролята на зрител.

3. Хокей
Хокей = избити зъби. Най-малко. Всички са виждали хокеисти, в чиято уста постоянно има избити зъби. Защо не си ги оправят ли? Ами просто чупенето на зъби е толкова често, че стоматолозите не могат да смогнат. Не помагат гумените протектори в устата, не помага и каската, предпазваща горната част на лицето. В хокея травмите са всекидневие. Просто да спортуваш хокей е все едно да си играеш със запалка на бензиностанция. Тежките контузии могат да дойдат буквално отвсякъде – противников състезател, удар в предпазната стена, в леда, в хокейния стик, с тежката шайба. Въпросът не е дали ще се травмираш, а как. Неслучайно легендата Уейн Грецки сравнява този спорт с гладиаторските битки в Древен Рим. И ако не ви пратят на носилката по време на игра, със сигурност това ще стане в някой от честите боеве, които хокеистите си спретват. Тренировките също са опасни. Или ако трябва пак да се опрем на статистиката – 150 000 леки и 80 000 тежки травми на година. На печелившите – честито!

2. Скално катерене
Че скалното катерене е опасен спорт, е очевидно. Причините са много, като сложността идва от това, че силата трябва да бъде разпределена перфектно – освен да се качиш, трябва да можеш и да слезеш. Много аматьори правят грешката да се изцедят докрай при катеренето, забравяйки, че спускането е не по-малко опасно. Спецификата на спорта е, че всяка тежка травма в него ви доближава на крачка от болничното легло и дори смъртта. Просто медицинската помощ ще дойде бавно и трудно, като въобще не е ясно и дали ще може да ви се помогне. Освен тежки (и често смъртоносни) счупвания и отворени рани има опасност от хипотермия, сърдечна недостатъчност и блокаж на сухожилия и стави. Достатъчно е да споменем, че скалното катерене е категоризирано като спорт от 5-о ниво на опасност. За справка – в най-високото 6-о ниво са само боят с ножове и стрелба с лък „на сляпо“.

1. Гмуркане в подводни пещери
Това е! Ако не сте наистина добре подготвени, стойте възможно най-далече. На година има над 2000 смъртни случая, както и 8000 инвалидизирани за цял живот гмуркачи. Удавянето настрана, но потенциалното увреждане на сърцето, мозъка и белия дроб често завършват с фатален изход. На 100 метра под вода в тъмна пещера мозъкът почти блокира, екипировката дава проблем, а всяка грешка или трудност те тласкат на косъм от смъртта. Да не говорим пък за опасността от тварите, които живеят в тези пещери. Дали си заслужава практикуването на този свръхрисков и опасен спорт? Не и преди да сте си направили сериозна застраховка…

Топ 10 на най-опасните спортове /част 1/