Home » Услуги

Смяна на щрангове – тайната на професионалистите

Submitted by

При правене ремонт на банята често възниква необходимостта от смяна на щрангове, ако има теч. С появата на пазара на пластмасовите тръби много собственици предпочитат да си сменят старите чугунени тръби с такива от пластмаса. В многоетажните сгради да се прави това без крайна необходимост не се препоръча.

Разбира се, ако успеят да се договорят живеещите във входа, то тогава смяната на щрангове е целесъобразна. Да се смени чугунен щаранг с пластмасов при необходимост само в едно жилище е възможно, ако жилището е на последния етаж.

Ако се прави смяна на канализационен щранг на последния етаж, трябва задължително да се запази вентилационната тръба, която излиза на покрива. Задачата на тази тръба е да изравнява налягането във водосточните тръби. При липса на вентилация се влошава работата на щранга и в домовете се появява мирис на канализация. А това е не само неприятно, но и вредно за здравето.

И така, решено е да се смени стария канализационен щранг с пластмасов. На първия етап е необходимо да се подготвят всички необходими материали за работа: тръби, гумени уплътнения, муфи, тройник, преход, скоби.

Ако на стария щранг е предвидена ревизия, то такава трябва да се монтира и на новия щранг.

Освен това ще бъдат необходими и следните инструменти: шлайф с няколко резервни диска за рязане, поялна лампа или газова горелка, длето, чук, отвертки, силикон.

Не трябва да се забравят и правилата за безопасна работа, за което е необходимо да се предвидят специално облекло, защитни очила, маска.

Преди да започнете работа, предупредете съседите над вас да не ползват канализацията докато вие работите. Още по-добре спрете водата, за да сте сигурни, че никой нищо няма да излее в канализацията.

Работата по смяната на щранговете започва с демонтаж на стария щранг. На височина примерно метър от тройника-разпределител се реже тръбата. Такъв отрез се прави и в горния край на тръбата на около 8 см от тавана. С леки удари и помощта на длетото се отстранява отрязаната тръба.

След почистване около отстранената тръба се преминава към монтиране на новата пластмасова тръба.

Във връхната част на тръбата се поставя гумен маншон преход, вкарва се в чугунения щранг, идващ от горния етаж. В долната част в тройника се слага също гумен маншон. Поставя се новия щранг. Той следва да бъде укрепен с помощта на скоби. Всяко съединение добре се уплътнява със силикон.

Работата по смяна на щрангове не може да я отнесем към много сложните, но за нейното изпълнение се иска внимание и търпение.