Home » Мода и маниер

Ще лекуват шопохолизма

Submitted by
shopoholizam

Не е тайна за никого, че страстта към пазаруване може да се превърне в голям проблем, ако ненужните вещи поглъщат голяма част от семейния бюджет. Оказва се, че шопохолиците не само изпитват страст към магазините, но и се нуждаят от професионална помощ, за да я преодолеят.

Според експертите, шопохолизмът е тясно свързан с други разстройства, като непреодолимото желание да примъквате в дома си всевъзможни боклуци – 80% от общият боклук в къщи е пренесен от шопохолици. Днес от магазиномания страда 4% от населението по света.

Проблемът за пореден път бе обсъден в австралийския град Мелбърн. Медиците бяха принудени да признаят: не се обръща внимание на усилените тенденции на нарастване на страстта и не е намерено все още адекватно лечение. Въпреки многобройните статии и книги по планиране на бюджета и икономии, писанията в случая не могат да помогнат, защото магазиноманията е реално психично отклонение.

При страдащите от това заболяване се наблюдава постоянно желание да носят вкъщи продукти и да ги трупат и трупат… При това тези хора много трудно се освобождават от вещите си, смятайки, че те са част от живота им. Доказано е още, че шопохолиците страдат и от други психични недъзи – преследват ги повишена тревожност, депресия, синдром на дефицит от внимание. Лекарите смятат да разработят програми по лечение на шопингманиаци, за да не оставят хората насаме с проблемите им.