Home » Мода и маниер

Риза по поръчка – защо е по-добре?

Submitted by
riza-porachka

С какво се отличават ризите по поръчка от готовата конфекция? С това, че са пригодени за индивидуалните особености на тялото ви. Затова и то се чувства по-добре, облечено в такава риза. Ризи по размери на клиента, така да се каже, се правят за цени от 10 до над 1 000 долара – според възможностите и персоналните ви изисквания. Сред най-добрите марки, които правят ризи по поръчка, са Вrioni, Isaia, Hamilton и Mel Gambert. Но кое е най-важното при поръчката на една риза? Прочетете в следващите редове.

Да се пристегнем…
Първото, което трябва да определите, е какъв да бъде стилът на „личната” ви риза. Paul Fredrick, например, предлагат различни модели строги и делови ризи, изработени по поръчка. Според експертите от компанията, най-важни са широчината на ризата около раменете и нейната дължина. Шивачите ще ви измерят от брадичката до ханша, по дължина и ширина, така че да сътворят най-доброто лично за вас, за да не се чувствате като стегнато опакован подарък, а комфортно и удобно по време на работа.

Колосани якички
Яката на ризата е също много важен елемент. Някои я предпочитат твърдо колосана, други – мека и приятна, за да не ги протрива. При избора на вида яка се съобразете и с тялото си – можете да искате да скриете част от дължината на врата или пък да го удължите оптически, или да прикриете някои от несъвършенствата на лицето ви. Ако ще носите ризата с костюм – по-добре е да изберете класическата права яка, на която стои добре всяка вратовръзка.

Навихте ли си ръкавите?
С риза по поръчка със сигурност ще избегнете някои гафове с дължината на ръкавите. Господата с по-дълги ръце често си купуват ризи 1 размер по-големи само и само да имат нормален дълъг ръкав, въпреки че заприличват на торби. А тези с по-къси ръце се чудят къде да си скрият стърчащите ръкави. Кройката по поръчка ще се съобрази с индивидуалните ви особености и дори ще остави няколко сантиметра при памучните материи, които със сигурност с времето мъничко ще се свият. Ще можете да си изберете колко да са копчетата накрая на маншета, в зависимост от това дали носите часовник и каква е широчината на китката ви.

Памук или коприна?
И накрая, но не на последно място – най-важна е материята. Ако си правите ризи по поръчка, можете да избирате измежду стотици видове памучни материи и други видове платове, подходящи за ежедневието или за почивните дни. Ще разгледате стотици цветове и нюанси, така че да избягате от синьо – бялата гама, така традиционна за мъжете. Можете да се пробвате да разчупите ризите си с по-особен дизайн на джобовете – да изберете друг цвят или пък материя за тях. Въпрос на въображение и приложение.