Home » Лукс

Предотвратете отравяне с храна при хранене навън: Съвети от готвачи

Submitted by
restorant

Ако храненето навън е част от вашата седмична или дори ежедневна програма, не сте единствените. Въпреки това, съществува риск при хранене навън да се стигне до хранително отравяне.

Най-честите причини за появата на огнища в ресторантите са болни работници, които разпространяват микробите си върху храната и докосват храната с голи ръце. За щастие в ресторанти Варна контролът е на нужното ниво.

Ето няколко начина, с които можете да избегнете хранително отравяне, когато вечеряте навън:

 

  1. Бъдете критични към обстановката.

Когато влизате в ресторанта, разгледайте внимателно обществените зони. Обърнете внимание колко чисти са зоните за влизане и хранене, колко подреден и организиран е персоналът и колко чисто е санитарното помещение. Въпреки че може да не успеете да инспектирате кухнята, чистотата и подредеността на зоната за хранене може да ви каже много за това, което може да се случва в кухнята.

  1. Поръчайте местни храни и домашни специалитети.

Готвачите препоръчват да поръчате храни, които се отглеждат или произвеждат на местно ниво. Колкото по-далече трябва да пътува храната, толкова по-голям е рискът да бъде замърсена.

  1. Не се страхувайте да го изпратите обратно в кухнята.

Ако храната не изглежда, не мирише или няма вкъса, който очаквате, изпратете я обратно в кухнята. В повечето случаи, ако не ви се струва добре, значи не е. Бъдете умни.

  1. Погледнете документа за здравна инспекция на ресторанта.

Всички ресторанти трябва да преминават редовни инспекции от местния здравен отдел, за да е сигурно, че има предпазни мерки за защита на храните от замърсяване. Ресторантите са длъжни да изложат на видно място този документ.

  1. Ако получите хранително отравяне, съобщете за това  във вашия здравен отдел.

Според статистиката, по-малко от 10 % от хората, които смятат, че са получили хранително отравяне от ресторант, всъщност го съобщават. Важно е да кажете на местния здравен отдел, за да могат те да изследват и да се уверят, че никой друг не се разболял. Ако развиете симптоми на хранително отравяне и искате да съобщите за това, уверете се, че сте описали всяко място, на което сте яли през последните три дни. Повечето симптоми на хранително отравяне се проявяват чак 24 до 72 часа след консумация на замърсената храна.