Home » Новини

Паркет за подово отопление – разумното решение

Submitted by

Имайки предвид факта, че в днешно време „топлите” подове стават все по-често срещани в къщите, въпросът има ли паркет за подово отопление става все по-често задаван. По принцип, повечето експерти не съветват да се ползва такъв, защото отопляемия под може да доведе до факта, че дървото да започне да се напуква и деформира. Въпреки това, много клиенти (и техният брой нараства) искат да го ползват.

Покритието на пода с дървена конструкция се комбинира със системата за подово отопление, макар че за да се сведат до минимум последиците от такава комбинация, трябва да се знаят някои тънкости. Важни особености трябва да се разглеждат на етапа на подбор на дървесината. Най-капризните видове като бук или клен не могат да се използват. Предпочитание трябва да се дава на дърво, което има най-ниския коефициент на напречна деформация. Стойността му е минимална в дъба. Освен това обработката на дървесината трябва да бъде изключително радиално. Практически не се променят геометричните размери при нагряване на дърво от тик и някои други ценни видове.

Следващ момент е ширината на на дъските, положени на “топлия” под – те трябва да бъдат с минимална ширина. Пропуските, които могат да възникнат от прегряване, ще бъдат пряко пропорционални по размер на ширината на дъските.

Паркет за подово отопление се полага не по традиционния модел на шперплат, а директно върху замазката. Една замазка трябва да бъде безупречна, не можете да позволите пукнатини и разслояване. Да се използва дълготрайно лепило. В същото време трябва да има остатъчна еластичност след втвърдяване. Високият риск от пукнатини се създава от използваните лакове. Не се препоръчва използването на вододисперсионни лакове, а добро решение би било лак на основата на разтворител с нисък капацитет на лепене. Още по-добро решение е напълно да се откажете от лака, като се замени с масло, което е подходящо за паркет за подово отопление. Когато се използват импрегнации отделните изкривени ленти могат просто да бъдат подменени.

Съвременните технологии и използването на подходяща дървесина позволяват да се предлага на пазара паркет за подово отопление с високо качество. В интернет ще откриете не само информация по въпоса за паркет за подово отопление, но ще разгледате и предложенията на редица онлайн магазини.