Home » Услуги

Отпушване на канали и малко за профилактиката

Submitted by

Почистването на канализационната система е проблем, който често разваля настроението. Запушените канали в кухня, баня или тоалетна са винаги създават неудобство, с което понякога човек не може сам да се справи.

Домакините се сблъскват най-често със запушени тръби в кухнята. За да не се наслагват мръсотиите в кухненските тръби, трябва да се прилагат следните профилактични мероприятия:
– в мивката да не се изливат течности, съдържащи кулинарни мазнини;
– всички съдове преди измиване да се почистват от остатъците от храна;
– към отвора на мивката да се добави специална цедка, предпазваща от по-големи частици от храна;
– ежедневно да се прави профилактично почистване с гореща вода или ръчна вакуум помпа.

Когато вече проблемът е на лице, трябва да се търси начин за отпушване на каналите. Ефективно действие имат химическите препарати за отпушване на канали и почистване на канализацията. Преди да се доверите на някоя реклама е желателно да се консултирате в магазина за най-подходящия за вашия случай препарат. Вие трябва да знаете вида на тръбите, които ще чистите.

В магазина може да ви предложат универсален препарат, който може да се ползва както за пластмасови тръби, така и за чугунени. Това е добро решение.

Преди да се ползват химически препарати за отпушване на канали, задължително да се прочете инструкцията за прилагането им. След насипването или наливане на препарата в отвора на запушената тръба се изчаква определено време за неговото действие. След това се прави промивка с обилно количество вода.

Много хора ползват препаратите в краен случай. За това може да се опита със сода за хляб и оцет. За да се ползва тази комбинация за отпушване на канали е необходимо в еднакво съотношение да се изсипят в отвора на мивката. Между тях протича реакция, в резултат на което запушването се разгражда. Когато реакцията приключи, трябва да се направи промивка на тръбата с гореща вода.

Ако този начин не реши проблема, то използването на налягането ще се справи с отпушване на каналите.

Класически вариант за отстраняване на запушването в канализационната мрежа е използването на обикновената вакуум помпа. С помощта на това приспособление в тръбата се получава разреждане на въздуха и замърсяването се изтласква по протежение на тръбата до колкото е възможно.