Home » Статии

Незабравим ден за всички – кръщене на детето ни

Submitted by

С мъжът ми решихме, че вече е крайно време да направим кръщене за малкия ни син, който вече навърши две години. Честно казано до този момент отлагахме извършването на това кръщене, тъй като кръстникът, когото сме избрали, от години живее и работи в Америка, и всичко зависи от неговото идване. За щастие той е българин, православен християнин и няма да има никакъв проблем с извършването на това кръщене.

Единственият проблем засега е факта, че не може да си намери кръщелното свидетелство, което от своя страна изисква търсене и губене на излишно време, с което и без това за краткосрочния си престой в родината не разполага. Ние се спряхме точно на него в избора на кръстник, тъй като ни е много добър стар приятел, още от безгрижните детски години. Но има и една друга причина за неговият избор за кръстник на нашето момче, а тя е че той и приятелката му от унгарски произход от години много искат да имат деца, но до този момент това не се е осъществило.

И след като научихме за поверието, че ако бездетен човек стане кръстник, то съвсем скоро и той самият би могъл да стане родител. Искрено се надяваме това да стане, тъй като децата са нашето щастие, нашето огледало и нашето най-ценно наследство, което продължава напред в годините и във времето. В този смисъл извършването на светото кръщение, едно от тайнствата на светата ни православна църква, нашето дете ще бъде представено пред Бога и ще бъде закриляно занапред от своя ангел – хранител.

За нашето кръщене кръстникът обеща да поеме всички належащи разходи по църквата и по ресторанта, който ще последва след това, и в който освен гостите, ще бъде поканен и свещеникът, извършил това кръщене. Всички вярваме, че това ще е един незабравим ден, в който ще бъдат събрани всичките ни любими и обичани хора – роднини и приятели.