Home » Топ 10

Най-големите обири в историята /част 2/

Submitted by
obirane

Всеки си е фантазирал какво би направил с един милион долара. Някои хора обаче решават да превърнат фантазиите си в реалност и да изкарат бързи пари, които да ги осигурят за цял живот и да ги вкарат в историята като едни от най-големите обирджии. В този списък ви представяме някои от най-големите обири през последния век.

Големият влаков обир (1963г.) – $80 милиона
Това е най-големият обир в историята на Англия до 2006г. На 8 Август 1963г. 15-членна група задига 2,3 милиона лири от влак в района на Ледбърн.

Влакът, който пътувал от Глазгоу за Лондон, бил спрян от фалшив сигнал. Обирджиите, водени от Брус Рейнълдс, успели да влязат и изхвърлили единия машинист навън, а другият е принуден да отдели вагонът с парите и да го премести километър по-надолу, където е паркиран джип, за да превози плячката. Макар да успяват да се измъкнат с парите, 13 от участниците в обира са арестувани и осъдени на затвор, след като полицията открива отпечатъците им на влака.

Що се отнася до Брус Рейнълдс, той е заловен пет години по-късно и лежи в затвора до 1979г. След освобождаването си е приет от обществото като бивш престъпник и автобиографичната му книга е приета добре.

Трезорът на Секюритас (2006г.) – $92,5 милиона
На 22 Февруари 2006г. между 1:00 и 2:15 часа няколко мъже отвличат и заплашват семейството на мениджъра на трезора, връзват 14 служители и извършват най-големия обир в историята на Англия, отмъквайки 53 милиона паунда. Служителите били затворени в клетките на трезора, но една жена имала ключ и успяла да освободи останалите. Час след обира, те активирали алармата.

Само две седмици по-късно полицията вече е арестувала 17 души и са открити 11 милиона лири от откраднатите пари.

Трезорът Найтсбридж (1987г.) – $174 милиона
На 12 Юли 1987г. двама мъже влизат в депозитния център и искат да наемат депозитна кутия. Щом ги завеждат в трезора, мъжете изваждат пистолети и заплашват мениджъра и охраната. След това окачат на вратата табела „Временно не работим“. Необезпокоявани те разбиват повечето депозитни кутии и отмъкват плячка на стойност 174 милиона долара.

Полицията открива кървав пръстов отпечатък на Валерио Вичей. Той е поставен под наблюдение и няколко от неговите съучастници са арестувани и осъдени. Самият той обаче успява да се укрие в Латинска Америка за известно време. Когато се връща в Англия, за да прибере Ферарито си, полицията го арестува и е осъден на 22 години затвор.

Бостънсия музей (1990г.) – $300-500 милиона в картини
Вечерта на 18 Март 1990г., няколко часа след като фестивалите по случай деня на Св. Патрик приключват, двама мъже, облечени като полицаи, почукват на вратите на музея „Изабела Стюарт Гарднър“. Политиката на музея била вратите никога да не се отварят по тъмно, но пазачите направили изключение, понеже все пак били полицаи. Веднага щом били пуснати да влязат, обирджиите нападнали пазачите и ги затворили в мазето.

През следващите 90 минути бандитите претърсили втория етаж на музея и отмъкнали 12 картини, 3 от които на Рембранд и китайски бронзов бокал. Стойността на откраднатите произведения надхвърляла 300 милиона долара, а според някои източници се оценявала на 500 милиона. Крадците унищожили записите от камерите, не оставили никакви отпечатъци и никога не били открити, а картините – изгубени завинаги. Все още има награда от 5 милиона долара за информация, която доведе до откриването на картините.

Централна банка на Ирак (2003г.) – $1 милиард

На 18 Март 2003г., само ден преди американските бомбардировки над Багдад, близо милиард долара са откраднати от Централната банка на Ирак. По-късно американските военни части откриват в стените на двореца на Садам Хюсеин около 650 милиона от парите. Това е най-голямата сума откраднати пари до ден днешен, а остатъкът от тях не е намерен.

Дни по-късно е открита бележка, подписана от Садам, с която нарежда превод на 920 милиона долара на сина си, Кусай. Той е убит при престрелка с американските сили.