Home » Топ 10

Най-големите обири в историята /част 1/

Submitted by
obiri

Всеки си е фантазирал какво би направил с един милион долара. Някои хора обаче решават да превърнат фантазиите си в реалност и да изкарат бързи пари, които да ги осигурят за цял живот и да ги вкарат в историята като едни от най-големите обирджии. В този списък ви представяме някои от най-големите обири през последния век.

Луфтанза (1978г.) – $5,8 милиона
През 1978г. свързваният с мафията Джими Бърк и няколко негови съучастници планират обира на авиокомпания Луфтанза. Всичко започва когато Мартин Кругман, също близък с фамилията Лукезе, разказва на Хенри Хил, приятел на Бърк, за милиони долари, които не могат да бъдат проследени. Той разполагал с тази информация от Луис Уернър, който работел на летище Кенеди и му дължал $20 000.

Парите идвали в САЩ със самолет всеки месец и представлявали валутата, обменена от военните и туристите в Западна Германия. Те се съхранявали в сейф на летището и само чакали някой да си ги познае.

Ударът започва на 11 Декември, когато пазачът Кели Уолен е ударен по главата и обезоръжен, а двама маскирани мъже обезвреждат алармата. Уолен забелязва още въоръжени мъже, които влизат в склада. Тогава един от тях го приближил, извадил портфейла му и го предупредил, че знаят къде живее и могат да посетят семейството му по всяко време. Пазачът нямал друг избор, освен да им сътрудничи.

Похитителите използвали специален ключ, който Уернър им дал и успели да влязат в коридорите, където срещнали още служители от летището. Заплашили ги с оръжията си и принудили Джон Мъри да извика Руди Ейрих по интеркома. Групата на Джими Бърк знаели, че това е единственият човек, който имал комбинацията за сейфа. Ейрих бил примамен в столовата, където вече го чакали. По-късно той разказва на полицията, че обирджиите били много добре запознати с охранителната система и процедурите по отварянето на сейфа.

Щом проникват в сейфа, бандитите започват да претърсват всичко в него, докато най-накрая не откриват парите. В 16:16ч. успяват да натоварят на камион около 40 пакета с пари, след което предупреждават заложниците да не звънят в полицията преди 16:30ч. Те така и направили. Ударът продъжил точно 64 минути и заработеното от престъпниците за този един час били 5 милиона долара в брой и 875 000 в бижута. По онова време това бил най-големият обир в САЩ.

Голяма част от замесените в обира по-късно са убити по заповед на Джими Бърк. Най-накрая той е осъден за убийството на Ричард Ийтън и умира от рак на 13 Април 1996г.

Дънбар (1997г.) – $18,9 милиона
Ударът Дънбар е най-големият обир на пари в брой, при който са отмъкнати почти 19 милиона долара.

Обирът е планиран от Алън Пейс, който работил за Дънбар като регионален инспектор по безопасността. Като такъв, той имал достатъчно време да заснеме и огледа всичко. Заедно с петима стари приятели, в нощта на 13 Септември 1997г. той използва ключа си, за да влезе в сградата. Вече добре знаел как да избегне охранителните камери, така че да ни ги видят.

Щом вече били вътре, обирджиите се скрили и обезвредили всички пазачи, един по един. Пейс знаел, че в петък вечер трезорът е отворен, защото се прехвърлят големи количества пари. С пазачите се справили само за 30 минути и започнали да товарят доларите в камион, който били приготвили за целта. Пейс знаел също и кои торби били с най-едри банкноти и непоследователни номера.

От полицията веднага разбрали, че става въпрос за вътрешна работа и внимателно разпитали Пейс. Той обаче не се огънал и разследването попаднало в задънена улица. Обирджиите доста се постарали да скрият богатството си, изпирайки парите чрез сделки с недвижими имоти и съмнителни бизнеси. В крайна сметка един от тях, Юджийн Хил, сгрешил като платил на неизвестно лице с пачка пари, обвита с оригиналната лента. Като съвестен гражданин, човекът отишъл в полицията, а от там всичко се сринало доста бързо за нашите крадци. Хил бил арестуван и без да се прави на много корав, издал съучастниците си. Главатарят на бандата, Алън Пейс, получил присъда от 24 години, но голяма част от парите така и не били открити.

Бринкс Мат (1983г.) – $45 милиона в злато
На 26 Ноември 1983г. шестима мъже успяват да проникнат в склад Бринкс Мат на летище Хийтроу. Крадците мислели, че ще отмъкнат около 3 милиона паунда в брой. Вместо това, когато влезли в склада, там ги очаквали 3 тона златни кюлчета на стойност 26 милиона паунда. Групата успява да се добере до златната мина с помощта на пазача, Антъни Блек, който бил зет на организатора на обира, Браян Робинсън. От Скотланд Ярд бързо открили семейната връзка и Блек си признал, че е предоставил ключа за портата и информация за охранителната система в склада.

Робинсън и лидера на групата, Майкъл Макавой, получават по 25 години за въоръжен грабеж, а Блек е осъден на 6 месеца, но лежи само 3. Преди присъдата си, Макавой успява да даде част от плячката на Джон Пери, който заедно с Кенет Ной трябвало да претопят златото и да го продадат.

Внезапните преводи на големи суми в сметка на банка Бристол привличат вниманието на полицията и Ной е поставен под денонощно наблюдение. През Януари 1985г. той убива полицай в двора на къщата си, но при процеса е обявен за невинен. Година по-късно обаче е съден за златото и получава глоба от 750 000 паунда и 14 години затвор, но е пуснат след 7 години, през 1994г.

Три тона от откраднатото злато така и не са открити. Смята се, че голяма част от златните бижута, закупени след 1983г. са направени именно от това злато.

Нортърн банк (2004г.) – $50 милиона
На 20 Декември 2004г. почти 50 милиона долара са откраднати от Нортърн Банк в Белфаст, Ирландия. Обирът е смятан за един от най-големите в историята на Великобритания. Полицията и ирландското правителство първоначално обвиняват групировката IRA, но те отричат да имат нещо общо.

В неделя, ден преди обира, въоръжени мъже нахлуват в домовете на двама служители на банката, близо до Белфаст. Облечени като полицаи, те били пуснати от семействата, след което извадили оръжията си и отвлекли роднини на служителите, които трябвало да се държат сякаш нищо не се е случило. При мисълта, че семействата им са държани като заложници, те разбира се правели каквото им е казано. Останали в банката след края на работния ден и тогава пуснали крадците.

Там те открили необичайно голяма сума пари, която трябвало да бъде разпределена по банкоматите. Парите били натоварени на един или два камиона, след което похитителите освободили заложниците и повече не били видяни. През Март 2009г. финансовият консултант Тед Кънингам е осъден за изпирането на поне три милиона паунда от откраднатите пари. Други осъдени няма и случаят все още се разследва.

Централна банка на Форталеза (2005г.) – $70 милиона
През уикенда 6-7 Август 2005г. група мъже прокопават тунел до Централната банка във Форталеза, Бразилия. Те обезвреждат алармената система и влизат в банковия трезор. Успяват да задигнат близо 70 милиона долара, а кражбата е забелязана чак в понеделник.

Централната банка е институция, която управлява паричния резерв. Парите в сейфа са щели да бъдат или върнати в обръщение, или унищожени. Номерата на банкнотите не били последователни и проследяването им било почти невъзможно. Три месеца преди обира, неизвестните лица наемат имот в центъра на града и прокопават 78-метров тунел под две улици. За да влязат в трезора е трябвало една седмица да пробиват през подсилената стомана дебела 1,1 метра.

На 22 Октомври е открито тялото на предполагаемия организатор на обира – Луис Рибейро, който бил с множество огнестрелни рани. След обира той взел самолет от Форталеза за Сао Пауло. Там бил отвлечен и семейството му платило откуп от $893 600, но похитителите не го освободили. При разследването са открити доказателства, че в отвличането и убийството са намесени полицаи и трима служители на реда са арестувани. В следващите месеци полицията разкрива още шест отвличания, свързани с обира.

В прокопаният до банката тунел е открита предплатена телефонна карта. Полицията успява да локализира телефона и всички обаждания от него са проследени. Така на 1 Септември 2006г. е задействана специална операция, при която са арестувани 43-ма заподозрени и са открити $275 100 в брой. Повече от $40 милиона все още не са открити.