Home » Факти

Намалете сметкат си за ток през лятото

Submitted by
zaem

Летният сезон позволява използването на външни барбекюта, пътувания до плажа и носенето на чудесно летни дрехи, за които сте си мечтали да носите цяла зима, но палещото слънце понякога може да бъде наистина непоносимо. В действителност много летни дни се прекарват на закрито като използвате климатика. За съжаление, това може да се окаже скъпо … много скъпо. Ако не сте се погрижили предварително за него, сметката ви за ток може да надвиши зимната и да се наложи да търсите бърз заем от Citycash.

Има обаче начин да победим топлината, без да съсипвате бюджета. За да се преборите с високите сметки за климатик, има начини да спестите енергия и да повишите ефективността в дома си.

Почистете или сменете филтрите си

Можете да спестите доста пари от сметката си за климатик, като просто отделите време за почистването му. И ако климатикът ви е на повече от 10 години, по-ефективно ще ви е да го смените

Боядисайте покрива си в по-светъл цвят

Подобно на начина, по който черна тениска абсорбира огромно количество слънчева светлина, тъмният покрив поема всеки сантиметър от слънчевите лъчи през най-топлите месеци на годината. Това означава, че ако покривът ви е боядисан в тъмен цвят, помещенията директно под него ще се нагряват бързо и ще се нуждаят от още повече енергия за охлаждане. Затова си направете услуга и нанесете няколко покрития с бяла боя върху покрива, за да спестите пари от сметките си за енергия.

Ограничете използването на печката

Топлината, идваща от вашата печка, когато тя се използва, не прави услуга на климатика ви. Всъщност плотът за готвене е най-топлия уред, когато става въпрос за запазване хлад в дома през лятото. Следователно, за да не се налага да усилвате климатика, е по-добре да приготвяте вашите ястия отвън на скара или дори да ги правите в микровълновата. По принцип, колкото по-малко използвате вашия котлон, толкова по-добре.

Правете дейностите, които изискват най-много енергия след залез слънце.

Направете на портфейла си услуга това лято, като правите повечето неща, когато се стъмни. Когато външната температура е особено пареща, заниманията, които генерират много топлина-като готвене, пране и сушене на дрехи и душ–само правят дома ви по-горещ. Избягвайки тези дейности през деня, ще спестите пари от електричество и ще попречите на климатика да работи повече от необходимото.

Поставете термостата си в по-хладна зона на вашия дом.

Преди да инсталирате следващия си термостат, уверете се, че го правите на възможно най-доброто място: далеч от всякакви пространства, пълни с топла слънчева светлина. Термостатите, разположени в близост до много слънчев прозорец, стартират в действие далеч по-често, отколкото би трябвало, като по този начин излишно повишават сметката за климатик. По подобен начин трябва да се предпазвате от залепване на термостата си до всичко друго, което генерира топлина, като телевизори, лампи и други елуреди.

Монтирайте щори или плътни завеси

Не само прекомерното количество слънчева светлина ще повиши температурата в дома ви и ще принуди вашия климатик да премине в свръх режим, но и ще загрее всички повърхности, до които достигне. Така че, за да създадете хладна среда в дома си, без да претоварвате климатика, просто инвестирайте в качествени щори или плътни завеси. Те ефективно ще предпазят вашия дом от всяка нежелана слънчева светлина.

Изолирайте стените и тавана

Ако понижаването на сметката за климатик е вашата цел, можете да проверите всеки ъгъл на вашия дом за адекватна изолация. Ако установите, че вашето таванско помещение и стени не са изолирани правилно, коригирането на този проблем ще гарантира, че студеният въздух, който духа през целия дом през лятото, не изтича през процепи и корнизи.

Изключете електрониката, когато не я използвате.

Вашият дом е пълнен с електроника, която генерира прекомерно количество топлина. Ето защо, за да намалите разходите си за климатик, периодично изключвайте електрониката си-особено когато не сте вкъщи.

По същия начин изключването на осветлението в дома ви, когато не го използвате, може да спести разходите ви за енергия.