Home » Факти

Криминалните общества все по-често използват социални мрежи

Submitted by
Hands in handcuffs on the table

Престъпните групи в Европа започват да стават все по изобретателни, като използват нови и нови методи, и все повече разчитат на интернет, се казва в доклад на Европол – единната полицейска служба на Европейския съюз. Това съобщава “Ню Йорк таймс”.

Престъпните синдикати все по-често използват новите технологии, включително и Skype. Освен това, те използват социалната мрежа Facebook, за да мамят потенциални жертви и за организиране на други престъпления.

“Дори и групи, които са считани за затворени, например албанскоговорящите, признават значението на платформите като Skype и Facebook”, се казва в текста на доклада на Европол.

В доклада се посочва “стремително нарастващото използване на интернет като ключов фактор, улесняващ престъпните действия”, при това не само в такива сфери като измамите с кредитни карти, пиратството и разпространението на порнография.

“Широкото използване на интернет в днешно време е в основата на незаконния синтез на наркотици, на тяхното производство и търговията с тях, както и на трафика на хора, на незаконната имиграция и на производството и разпространението на фалшиви стоки”, цитира вестникът доклада на Европол.