Home » Услуги

Канализацията и смяната на щрангове

Submitted by

В старите жилищни сгради винаги е необходимо да се сменят ако не всички тръби, то това трябва да е задължително за смяната на щранговете. Тръбопроводът се износва, образуват се шупли, през които започват течове на отпадъчните води, из цялото жилище се разнася специфичен неприятен мирис и живота се превръща в истинския ад. За да не се достигне до подобна ситуация при малки съмнения за поява на течове се препоръчва да се направи смяна на щранговете на канализацията.

Практически в старите жилищни сгради канализационните системи са изградени от чугунени тръби. Въпреки качеството и продължителния срок на експлоатация, чугунът не е вечен и след 30 – 50 години тази система се налага да се смени. Съвременните щрангове и тръби са направени от лека и с дълъг срок на експлоатация пластмаса, която освен това има и по-добър естетичен вид.

Днес специалистите препоръчат да се откажем от смяната на старите чугунени щрангове със стоманени или поцинковани тръби – металът след 10 – 20 години отново ще е негодни за ползване, ще започнат течове заради ръждата.

Разумно е да се предпочитат полипропиленовите тръби. Такива конструкции са гаранция да се ползват от 30 до 50 и повече години.

За да може веднъж за винаги да се отървете от неприятната миризма от канализацията и да предотвратите нейното възникване, монтирайте вентилационна система.

Оптимално решение при покупка на старо жилище или основен ремонт в собственото е смяна на щрангове и тръби с пластмасови. Ако сменяте само щранг, то рано или късно ще се наложи да смените и тръбопровода и отново трябва да спирате вода, да се занимавате със съседите и да губите време. Но ако финансовите ви възможности не позволяват, а протичащата канализация изисква демонтаж, необходимо е да се вземат неотложни мерки.

Преди да пристъпите към смяна на щрангове и тръбопровод е необходимо да се запасите с материали и инструменти. Това е едно от условията да свършите за кратък срок работата, което е много важно за жилище в многоетажна сграда, защото ще трябва да спрете водата за всички апартаменти, ползващи щранговете.

Преди започването на смяната на щранговете и тръбите е необходимо да предупредите съседите да не ползват канализацията, както че и водата ще бъде спряна.
.