Home » Услуги

Как да направим отпушване на каналите

Submitted by

Където и да живеете, в собствено жилище или квартира, най-вероятно ще се срещните с проблема запушени канали. Водата, насъбрала се в мивката и упорито не иска да я напусне, нагледно показва, че тръбата е запушена и се налага веднага да се премине към отпушване на канали и почистване на канализационните тръби.

Най-често запушването в каналите се получава заради натрупани косми, сапун, кухненски отпадъци и мазнини. Как да се справим сами с отпушване на каналите, без да прибягваме към помощта на специалистите? Има няколко начина за отпушване на канали.

Според принципа на действие те могат да се разделят на:
1. Топлинен;
2. Химически;
3. Механичен;
4. Комбиниран.

Първият, най-обикновен начин, който са знаели още нашите майки и баби – налива се в отвора на мивката вряла вода, не по-малко от 5 литра. Ако тръбата е запушена от натрупани мазнини, врялата вода ще ги разтопи и проблема се решава – водата изтича по канализационната тръба.

Предимствата на този начин са очевидни:
– ниска цена;
– лесен за изпълнение;
– достъпен – винаги може да имате гореща вода.

Сериозен недостатък е слабата му ефективност. Ако причината на запушването не са мазнините, а от косми и остатъци от храна, то горещата вода няма да се справи.

Ако горещата вода не помага, то е необходимо да преминем към радикални мерки. За това е необходимо да се въоръжим със специално приспособление, което се нарича ръчна вакуумна помпа за отпушване на канали.

Какво е това и как се ползва? Вакуумната помпа се състои от две части – дървена или пластмасова дръжка и намушкана на тази дръжка гумена чаша.

Поставете гумената чаша над канала, така че да обхване отвора напълно, и с резки движения раздвижете насъбраната вода и това ще раздвижи задържаните отпадъци.

Тази процедура трябва да се повтори няколко пъти. Разбира се, за това е необходима физическа сила. Така че поверете помпата на съпруга си.

Особено добър е този метод, защото отпушване на каналите може да се направи при пълна със застояла вода мивка и почистването на тръбата се постига много бързо.

Този начин на почистване на канали не е панацея, има и при него редица недостатъци:
– не достатъчна ефективност – с плътните и стари наслагвания не може да се справи;
– трябва определена сръчност и физическа сила;
– не трябва да се прилага на нестабилни мивки, защото същите могат да бъдат потрошени.

Останалите начини ще разгледаме в някои от следващите статии.