Home » Статии

Как да изберете килимите

Submitted by

Килимите много отдавна са станали един от значимите елементи на декора. Практически във всеки един дом за него ще се намери място – в гостната, спалнята или кабинета. Не само заради своите функционални предимства те са толкова популярни.

Съвременните технологии и методи на производство толкова са разширили спектъра на своите възможности, че естетическия вид на килимите може да удовлетвори претенциите на всеки ценител.

Ако ви се налага в близко време да си купувате, може да се вслушате в препоръките на специалистите в тази област.

На първо място е здравето. За това най-напред уточнете някой член от семейството има ли алергия. Ако няма, то вие нямате никакви ограничения. В противен случай покупката може да е само синтетичен или копринен, или въобще не включвайте в интериора си такъв елемент.

За този, за когото килимът е подходящ и ще служи максимално дълго време, е необходимо да реши в коя зона на жилището ще бъде разположен.

За гостната и детската избирайте изделия с ниски косми, тъй като те са устойчиви на износване. Освен това следите от мебели не са така забележими.

За спалнята може да изберете мек копринен килим с дълъг косъм, застилащ целия под. Той създава уют и поема различните шумове. Можете също така с такова красиво малко килимче да украсите скрина или някоя от стените, разбира се, като се съобразите с декора на стаята.

За коридорите избирайте синтетични килими, желателно е да са на гумирана основа: те са по-устойчиви на износване, в сравнение с другите. Фигурите върху тях много добре скриват следите от замърсяване, което е много важно за коридорите.

Любителите на уюта в банята могат да си позволят синтетични постелки с основа от пяна.

Колкото и да е странно, всички правила за съчетаване на килими са много условни. По принцип може да използвате всякакъв модел за всеки стил. От тези необичайни съчетания интериорът ще се раздвижи.

Ако сте привърженик на традиционния подход, то съчетайте класическия стил със съвременен класически килим.

При избор на цвета трябва да решите дали той ще е акцент в интериора, или негов фон.

Не на последно място е качеството на килимите – трябва да обърнете внимание на плътността, да не мирише неприятно.

Всичко е във вашите ръце – от избора до неговото съчетание с интериора в дома.