Home » Знаете ли

Как да изберем воден филтър за дома

Submitted by
voda

Промишлени химикали, фармацевтични остатъци, тежки метали и пестициди могат да бъдат намерени във водоснабдителните системи по целия свят. От нас зависи да защитим себе си и семействата си. За щастие по-безопасната вода изисква сравнително малка инвестиция в добри филтри за вода. Какво трябва да знаете, за да изберете подходящия за дома ви филтър.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, когато избирате воден филтър за дома си, е това, какво се опитвате да премахнете от водата.

След като разберете какво има във вашата вода, помислете кои филтри премахват тези съставки. Въпреки че повечето ще варират в зависимост от марката и производителя, има някои общи насоки, които трябва да се вземат предвид.

Филтър за кана

Ако сте разчитали на филтър за кана за пречистване на водата, може да искате да прочетете финия шрифт. Филтрите за кани обикновено намаляват само няколко замърсители (като хлор), плюс това водата седи в пластмаса за продължителен период от време и може да поеме химикали от самата кана! Макар и евтини, каните са ефективни главно за подобряване на вкуса и миризмата на вашата вода, но ще останат много замърсители, които предизвикват безпокойство. По същия начин, обикновените филтри в хладилниците за подаване на вода, освен че хабят електричество, премахват относително малък брой замърсители.

Филтър за монтиране на кран

Някои филтри за монтиране на кран премахват приличен брой замърсители. Отново, не забравяйте да прочетете дребния шрифт, за да видите дали  премахват това, което искате, тъй като производителността на филтъра варира значително.

Воден филтър за плот

Филтрите за плотове не заемат място под мивката ви и могат да се закачат към вашия кран или да бъдат самостоятелни. Нито едно от двете не изисква водопроводчик за инсталиране. Предимството на филтъра, свързан към вашия водопровод, е, че не е необходимо да пълните постоянно контейнера за филтър. Но гравитационният филтър е умна инвестиция, тъй като може да пречисти водата в аварийна ситуация, дори когато има проблем с водоснабдяването или токът спира.