Home » Статии

Как да изберем интериорни врати

Submitted by
images, photos, pictures used in this interior are my own works, all rights belong to me.

Врата – това е не само функционален, но и интериорен елемент. Интериорните врати могат не само да преобразят стаята, но и да донесат и неудобство при ползването им. При избор на врата трябва да се съобразите с начина на отваряне, който да е удобен за вас, и нейната функционалност (за какво е необходима тази врата).

Въпреки че, основната функция на вратите е да осигуряват шумо- и топлоизолации, на всеки му се иска в жилището си да има красиви врати, които добре да се вписват в общия интериор.

При избор на интериорни врати е добре всички видими едновременно в жилището врати да са в един стил. Правилно подбраната врата може да допълни общото впечатление от помещението. Този предмет на интериора е винаги пред погледа.

Освен това, всяка врата трябва да е удобна за ползване. За тази цел при избора е необходимо да се съобразите с начина на отваряне на вратите.

Летящи врати – това са най-популярните врати за жилището. Могат да се отварят само на една страна – на ляво или на дясно. От посоката на отваряне се определят и местата на дръжката и пантите.

Интериорни врати тип хармоника – все по-рядко се срещат. За съжаление този вариант не е дълготраен поради многото подвижни елементи и не може да осигури достатъчна изолация на шума и топлината в стаята. Това по-скоро е дизайнерски вариант, ако шумо- и топлоизолацията не са важни.

Интериорните врати могат да са гладки или с резба, плътни или със стъкло. Ако врата е със стъкло, важно е да се монтира добре и то да е безопасно, закалено.

След като сте решили как ще се отваря вратата и сте избрали нейния вид, следва да определите и от какъв материал да е.

Дървените интериорни врати се изработват от масивно дърво. Отличават се с продължително ползване, красиви, с добра изолация, но цената е по-висока.

Произвеждат се и врати от МДФ, с различни декоративни елементи. Търсенето им е голямо, защото са устойчиви и с дълъг срок на ползване.

Вратите, изработени от пресован ламинат (HPL), са с добра устойчивост на влага и висока температура.

Съвременните стъклени врати са красиви и безопасни – практически са много устойчиви, особено ако са изработени от закалено стъкло. Те преобразяват стаята, зрително я уголемяват, пълнят я със светлина.

След като изберете най-подходящите за вас врати, можете и да си направите поръчка, така че да са точно това, от което имате нужда.