Home » Знаете ли, че...

Избор на протектор за матрак

Submitted by
matrak

Протекторите за матраци се появиха на пазара сравнително от скоро, но вече завоюваха позиции и са предпочитани от всички ценители на удобството и практичността. Какво представляват?

Протекторът за матрак е текстилен продукт, с естествен или синтетичен пълнеж, който се поставя върху матрака, за да го предпази от различни замърсявания, влага, микроорганизми или да подобри свойствата му.

Благодарение на протектора можете да удължите живота на матрака, да го поддържайте винаги чист и дълго време да изглежда като току-що купен от магазина. Също така той осигурява висококачествена хигиена на леглото и има ергономични свойства.

Стандартни протектори за матраци

Основното им предназначение е да предпазват повърхността на матрака от прах, петна, механични повреди, течности и други замърсители. Калъфът е лесен за сваляне и поставяне и може да се пере в пералня. На практика такива протектори напълно премахват необходимостта от сухо почистване на матраците. Стандартно те са изработени от естествена, дълготрайна материя като памук или лен, с тънък слой пълнеж във вътрешността. Закрепват се за горната част на матрака с помощта на ластици и осигуряват защита срещу прах и преждевременно износване. Предпазват матраците от различни ожулвания и дори от ноктите на домашните любимци.

Водоустойчиви протектори за матраци

Тяхната вътрешност е оборудвана с мембранна тъкан, която пази от проникване на течност към основата на матрака. Тази функция не влияе на комфорта на съня, тъй като горната част на влагоустойчивите матраци е изработена от плат, приятен на допир и дишащ. Водоустойчивите модели са идеални за детски матрак (или за семейства, които спят в едно легло с малко дете), за лежащи пациент, както и за любителите на закуската в леглото.

Антибактериални протектори за матраци

Материалът и пълнежът, от които са изработени, имат антибактериален ефект, защото са импрегнирани със специални агенти с антимикробни и антиалергични свойства. Те създават неблагоприятна среда за живота и размножаването на прахови акари, плесени и патогени. Антибактериалните матраци са перфектният избор за страдащите от алергии и хората с отслабен имунитет.