Home » Технологии

Инсектициди на вилата

Submitted by

Въпросът за използване на „химия”на вилата е нееднозначен. Има както противници, така и привърженици за използване на химични препарати. Противниците на химията се застъпват за екологично чисти плодове и зеленчуци, а привържениците се стремят да получат гарантиран резултат с по-малко разход на труд, като основно се налага ползването на инсектициди. Това са химични препарати, които унищожават насекомите-вредители.

Разбира се, най-безопасния и екологичен метод е отглеждането на плодове и зеленчуци на вилата без да се използват каквито и да са химични препарати, в това число и инсектициди.

Дърветата и растенията да се опазват здрави само с билкови екстракти от естествените растения – чесън, тютюн, пелин и други. В този случай трябва да се отчитат два фактора:

1. Обработката с растителни екстракти изисква постоянство, защото тези екстракти основно отблъскват вредителите за сметка на съдържащите се в тях етерични масла, фитонциди и други химични съединения и много бързо изветряват или се отмиват. Обикновено се изпаряват през деня и отново трябва да се повтори обработката.

2. Дъждът или росата веднага измиват тези разтвори от растенията, което свежда резултата до нула, ако не успеете да повторите бързо обработката.

Ако вие имате възможност да сте постоянно на вилата, да държите под контрол състоянието на растенията, а така също и готовност да реагирате веднага на възникналия проблем, то „живот без химия” за вас е напълно осъществим.

Ако идвате на вилата 1-2 пъти през седмицата, то, най-вероятно естествените екстракти няма да ви свършат работа. За отсъствие от няколко дни растенията могат да бъдат нападнати например от гъсеници и вие да намерите само изядени листа.

Това налага от време на време да се прибягва към химичните препарати, гарантиращи устойчиви резултати, но е добре това да се прави много съзнателно и отговорно в разумни граници, да се избират най-подходящите и щадящи препарати.

За да спасите растенията преди всичко от насекомите трябва да ползвате инсектициди.В агроаптеките се предлага огромен избор на всевъзможни химически средства за защита на растенията от неприятели.

Има инсектициди, които действат на насекомото само при контакт – контактни.

Тези, които проникват в растението и се разнасят по проводящата му система, поразяват вредителя при хранене с растението – това са така наречените системни инсектициди.

Трябва при прилагането на препарата да се спазват строго указанията за неговото ползване – концентрация, време на прилагане, количество от разтвора и задължително техниката за безопасност.