Home » Авто - Мото

Говорещи коли предотвратяват катастрофи

Submitted by
ohlazhdane-kola

“Говорещите” коли скоро ще станат реалност, дори и да нямат човешки черти, съобщи Би Би Си.

Учени от университета на Болоня разработиха софтуер, който дава възможност на колите да “комуникират” една с друга на пътя. Подобна технология е предлагана и преди, но с новата автомобилите ще “разбират” какво е станало километри преди тях.

Изпитанията показват, че това може да предотврати верижните катастрофи по магистралите до 40 процента.

Системата е различна от конвенционалната телематика, която обединява телекомуникации и информатика. При нея механизъм, подобен на радар, засича препятствие на пътя и предизвиква спиране. Когато автомобилите “разговарят”, те могат да засекат препятствието, дори и още физически да не е пред тях.

“Говоренето” става чрез вградени сензори за скоростта. Те могат да дадат съобщение за тревога при ненормална ситуация, например катастрофа. Това предупреждение може да бъде предадено и на останалите автомобили и те да намалят безопасно скоростта.

Цената за поставянето на подобно устройство в автомобилите е 25 британски лири на кола. Пътните изпитания на системата започват през август по улиците и магистралите на Лос Анджелис, съвместно с автомобилопроизводителя “Тойота”.