Home » Факти

Ефектът от алкохола върху шофирането

Submitted by
drive

Алкохолът влияе неблагоприятно върху способността ви да шофирате безопасно веднага след като погълнете първата си напитка. Ако шофирате и пиете, вие рискувате собствения си живот и този на пътниците в превозното средство.

Какви са най-честите ефекти на алкохола върху уменията ви да шофирате?

Ако си мислите, че едно питие няма да се забележи и никой няма да ви усети, много се лъжете. Веднага след употребата на едно малко питие се появяват първите неприятни ефекти:

–              Шофьорът е склонен да поема рискови маневри напълно безразсъдно:

–              Смело кара с превишена скорост

–              Често, да не кажем почти винаги, пропуска да сложи  предпазен колан, мислейки, че няма какво да му се случи

–              Демонстрира безразсъдство във всяко едно свое действие

–              Изпитва измамно чувство на увереност в собствените си действия и контрол на положението

–              Оказва се, че изпитва затруднение при поддържането на постоянна скорост и траектория по пътя

–              Ограничено внимание и нарушена преценка за заобикалящата обстановка

Употребилият алкохол определено усеща промяна в зрението и слуха си, както и значително по-трудна концентрация. Към това можем да прибавим по-бавни реакции, лоша физическа координация и сънливост.

Все пак алкохолът не действа на всички еднакво. За същото количество консумиран алкохол и при същото тегло, жените обикновено имат малко по-висока концентрация на алкохол в кръвта от мъжете. Полът на човек обаче има сравнително незначителен ефект в сравнение с други фактори, като тегло, абсорбция на алкохол, умора, лечение, възраст, здравословно състояние.

Смесването на алкохол с лекарства или медикаменти обикновено засилва въздействието на алкохола върху действията на човек. Например, смесването на алкохол с канабис увеличава риска от предизвикване на инцидент с 15%.

Най-разумното решение в момент, когато сте с колата си и вече сте употребили някакво количество алкохол, е да позвъните на фирма, предлагаща услугата Drink and drive, за да се приберете невредими у дома.