Home » Статии

Дебел глас = голям шеф

Submitted by
boss

Свикнали сме да вярваме, че лидери стават тези, които изпъкват със знания, умения и опит. Така например до шефове в службата или водещи политици се издигат хора, които показват ниво и способност да общуват с подчинените си.

Така е на хартия. На практика обаче нерядко се оказва, че кариерата зависи и от странични фактори, например от добрия външен вид.

Сега в списъка със страничните фактори влиза и една изненадваща характеристика – дълбокият тембър на гласа, твърдят учени от университета в Маями, цитирани от „Зюддойче Цайтунг“.

Те са доказали, че както жените, така и мъжете предпочитат за шеф човек с по-дебел глас – независимо дали босът в службата е мъж или жена.

Политологът Кейси Клофстад и двама биолози са провели експеримент със 17 жени и 10 мъже на възраст между 20 и 60 години. Един след друг те трябвало да кажат изречението: „Моля те, гласувай през ноември за мен“.

След това учените манипулирали записите електронно, повишавайки или понижавайки честотата на звука.

След това 170 мъже и жени е трябвало да кажат чий глас, според тях, звучи най-компетентно и самоуверено, съответно кому биха се доверили в най-голяма степен.

Ръководителят на експеримента Кейси Клофстад казва: „Жените и мъжете биват възприемани горе-долу еднакво. Но не и когато трябва да бъдат класирани според тяхната компетентност и сила.

В този случай важи следното правило: печелят кандидатите с по-нисък тембър на гласа, особено при мъжете. При жените има някои нюанси“, споделя Клофстад.