Home » Статии

Астигматизъм

Submitted by
doc

Астигматизмът причинява замъглено виждане. То е причинено от вродена аномалия на самото око. В случая светлинните лъчи се фокусират неправилно върху ретината. Астигматизмът може да се прояви съвсем самостоятелно или в съжителство с късогледство или далекогледство. Заради кривина в пречупването на лещата или неправилна форма на роговицата са основните причини за наличието на астигматизъм.

Така се получава замъгляване на зрението заради неправилно получения образ върху ретината. Непрекъснатото натоварване на очите води до зрителна умора, конюнктивит, блефарит или ечемик.

В нормално състояние роговицата на окото наподобява сфера, но при астигматиците тя е по-скоро с формата на топка за ръгби. По-големият процент страдащи от астигматизъм, са се родили с такава форма на роговицата, но все още не е изяснена причината за появата на тази аномалия.

Този дефект може да намалява ли да се увеличава с годините. Когато заболяването е на по-ниска степен, е напълно възможно да не се забележат някакви сериозни отклонения в качеството на зрението. Все пак очите се уморяват и се стига до главоболие. Задължително е да се консултирате със специалист, ако усетите замъгляване на образите, намаляване на остротата на зрението ви, усещате някакво напрежение в очите, лесно се уморяват и се оплаквате от безпричинно главоболие.

Офталмологът ще ви направи обстоен преглед. Ще се наложи да четете и разпознавате числа и букви на познатото табло, за да определи каква степента на острота на зрението ви. След това ще измери формата на роговицата с помощта на специални цилиндрични лещи.

Корекцията на астигматизма се извършва с контактни лещи, подходящи очила или рефракционна хирургия. Ако един пациент има непоносимост към лещите или очилата, задължително се подлага на операция. Най-популярна в момента е лазерната корекция, където се използва лазерен лъч вместо хирургична игла. Тази корекция, обаче, е забранена при пациенти с констатирана бременност, под 18 или над 45 годишна възраст, при наличие на късогледство повече от 15 диоптъра или при далекогледство над 4 диоптъра.