Home » Мода и маниер

5 съвета за мъжките ризи

Submitted by
mazhki-rizi

Ризата във всичките си разновидности е неизменна част от гардероба на всеки мъж. Затова събрахме няколко важни неща за мъжките ризи:

1. Размерът

Важно е ризата да ти пасва навсякъде – на раменете, на гърдите, на талията, около врата, по дължина. Два размера са относително лесни за измерване, когато пробваш: широчината на яката и дължината на ръкавите. Когато облечеш и закопчееш ризата, включително и яката, пъхни два пръста между яката и врата. Двата пръста трябва да влизат спокойно, но да няма място за трети. Ръкавите ти трябва да са дълги до основата на палците ти.

2. Прането (на бели ризи)

Петната от пот и мръсотия личат особено много по белите ризи, затова използвай подходящ препарат за пране и сложи допълнително на подмишниците, яката и маншетите (онази част от ръкава, която ти се пада около китката и където са копчетата). Това са местата, където мръсотията се събира най-много и се пере най-трудно. Спазвай и изискванията на дрехата за пране и сушене.

3. Официалната яка

Ако смяташ да ходиш на официално събитие без вратовръзка, яката на ризата ти трябва да стои много добре под сакото – да не увисва, да не се мачка и да не прави гънки. За тази цел ризата трябва да е с хубава твърда яка, както и да е добре изгладена.

4. Официалният цвят

Когато събитието е официално, бялото е най-сигурният избор за цвят на ризата. Ако не искаш да е бяло, избери цвят, който се съчетава добре с тена на кожата ти.

5. Износването

Всички дрехи се износват. При ризите това обикновено първо си проличава по яката и по маншетите. И докато на официално събитие не можеш да отидеш с дори леко износена риза, на по-неангажиращи места няма проблем да я носиш. Леките знаци на износване дори понякога са част от модните тенденции. Само не комбинирай износена риза с официален панталон – дънки е много по-добър избор.