Home » Спортен свят, Топ 10

Топ 10 на най-опасните спортове /част 1/

Submitted by
opasen-sport

10. Ръгби
Очаквахте ръгбито да е далеч по-напред в класацията, нали? В този спорт имаш всички предпоставки да завършиш в болница. Колкото и здрави да са играчите, е достатъчно да кажем, че се блъскат с всичка сила, при това без никакви предпазители. В сравнение с тях състезателите по американски футбол, които имат протекторна екипировка, изглеждат абсолютни женчовци. Мускулни травми, изкълчвания, скъсани сухожилия, безброй счупени кости, тежки аркади.

Истината е, че ръгбистите спират само тогава, когато физически вече няма как да играят. Статистиката е категорична: всеки играч получава минимум (!) по 2-3 леки травми на среща. Тежки травми получават поне 25% от играчите на всеки мач. Така че, ако искате да се поблъскате здраво или пък сте решили да „изпържите“ държавата с болничен – това е вашият спорт. В противен случай ви съветваме да стоите на безопасно разстояние от него, най-добре пред телевизора.

9. Голф
Да, точно така. Този наглед безобиден спорт създава изключително много работа на лекарите. Че и на патоанатомите дори. Не вярвате ли? Ето малко цифри – всяка година над 900 (!) души в цял свят умират на игрището за голф. Достатъчно е само да се спомене, че при лошо време голфърите не прекъсват играта си, привличайки с металните си стикове по равните поляни над 20 процента от всички мълнии в района. Друга причина за високата смъртност в голфа са ударите с тежкото топче в главата. Сами няма как да се ударите с топчето по време на игра, но дали играчът на 100 метра от вас е достатъчно добър, за да не ви нацели? Пък инциденти колкото искаш. Цицините и пукнатите глави са най-лекото, с което може да се разминете, в сравнение със случаите на извадени очи, премазани тестиси, извадени стави, сецнати кръстове и т.н. Така че – още ли смятате, че голфът е безопасен спорт за аристократи с повече свободно време?

8. Мажоретни танци
Макар да не е много разпространен в България, този вид спорт е сред най-опасните в света. Всички сте гледали по американските филми как секси момичета в оскъдни дрешки се кълчат и правят какви ли не пирамиди с телата си. Зад красивата фасада обаче стоят стряскащи цифри – само за година в САЩ има над 25 000 тежки травми (счупени глави, вратове, ключици, ръце, крака, колена, лакти, сериозни разтежения), както и 40 000 по-леки контузии (навяхвания, охлузвания и т.н.). За да се практикува този вид спорт, трябва да имате перфектно развито тяло, което да поема натоварвания във всички мускулни групи. Само загрявката преди тренировка е над 30 минути. Затова мажоретките определено заслужават уважение, макар и на пръв поглед подскачането в секси костюмче да изглежда елементарно…

7. Футбол
Кралят на всички спортове е най-популярен в целия свят, а травмите са станали всекидневие. Дали играете професионално, или просто „разцъквате“ в неделите с приятели, шансът да се контузите е изключително голям. Фактите са красноречиви – всеки професионален футболист получава по 200 леки травми на година, а малцина са тези, които се разминават с тежки травми, вадещи ги от игра минимум за седмица. При аматьорите пък цифрата е по-малка, но все така впечатляваща. Ако не вярвате, попитайте в кварталната аптека през уикенда как се харчат обезболяващите гелове и мазила. За радост засега футболът се разминава с високата смъртност. Най-често причината за фатален изход е сърдечна недостатъчност при високо натоварване, като историята помни и случаи на загинали играчи от мълния, уцелени с предмет от трибуните или пък дори след удар на главата в гредата на футболната врата. Небрежно футболче с приятели в почивните дни? Помислете пак…

6. Мотоциклетизъм
Подобно на футбола, за радост смъртните случаи в този спорт не са често срещани най-вече заради сериозната предпазна екипировка на състезателите и около пистата. Абе при 200 километра ако ще и в памук да се забиеш, пак ще се потрошиш, бихте казали. Така е. Но счупванията и охлузванията не са най-страшното в мотоциклетизма. Истинската опасност за здравето идва от огромните натоварвания, на които е подложено тялото по време на състезание. Огромните центробежни сили и постоянното физическо и психическо напрежение в тялото буквално съсипват човешкия организъм. Вътрешните органи постепенно се увреждат сериозно, костите и мускулите – също. На състезание мотоциклетистите губят по 4-5 килограма от теглото си заради напрежението и топлината в защитните костюми. Подобно е положението и във Формула 1. Така че, повярвайте, повечето състезатели в този спорт никак не се притесняват от ожулвания и пукнати кости при падане, след като след няколко години състезателна дейност тялото им буквално е изцедено до краен предел и се нуждае от „основен ремонт“.

Топ 10 на най-опасните спортове /част 1/